Bez rozpisywania, po kolei: Jibachi senbei Jibachi senbei (nie, nie jebaczi sensei ;)) s± to smakowite ciasteczka wypiekane w piecach. Aby je urozmaiciæ Japoñczycy dodaj± do nich gotowane, a nastêpnie suszone osy. Osy s± dodawane do p³ynnej masy, która l±duje w piekarniku. Ciasteczek siê nie doprawia, bo wed³ug smakoszy, przyprawy jedynie popsu³yby smak specja³ów. Ciasteczka zosta³y wymy¶lono oko³o 4 miesiêcy temu, a dzi¶ bij± ju¿ rekordy popularno¶ci w Japonii. “Pomys³ produkowania ciasteczek z os wydawa³ mi siê dziwny, wrêcz groteskowy. Ale mi³o¶nicy tych insektów wci±¿ prosili mnie, abym zacz±³ je robiæ” - mówi pomys³odawca wypieku Hisamichi Miyashita, który wyrabia ju¿ po kilka tysiêcy ciasteczek dziennie. Piekarniê Hisamichi’ego znajduje siê w Omachi, 200 kilometrów na po³udniowy zachód od Tokio. Dodatki do ciasteczek zapewniane s± przez lokalnych smakoszy ciasteczek. Niektórzy z nich maj± ju¿ ponad 90 lat, jednak nie przeszkadza im to w wypadach do lasu po osy. Paczka 20 ciastek z nietypowym dodatkiem kosztuje - w przeliczeniu - oko³o 10 z³. FOTO: Ciasteczko Ciastka nie smakuj± ? Mo¿e popijemy kaw± ? Kopi luwak Kawa Luwak, jest jedn± z najdro¿szych kaw oferowanych na ¶wiecie. Roczna produkcja wynosi oko³o 500Kg, gdzie cena w Polsce za 450 gramów to oko³o 1500 z³otych. G³ównie produkowana w Indiach, lub te¿ w mniejszym stopniu na Filipinach czy w Wietnamie. G³ównym importerem s± Stany Zjednoczone, lecz np. nie potrafi odmówiæ jej Brytyjska rodzina królewska - która ceni kawê za delikatny smak. Najciekawszym elementem tej¿e kawy jest sposób produkcji. W przeciwieñstwie do “zwyk³ych” kaw które po zerwaniu ludzkimi rêkoma s± suszone i opalane, kawê Luwak zbieraj±… cywety. Cywety - z wygl±du przypominaj± europejskie dzikie koty, zakradaj± siê w wieczornych godzinach na plantacje, gdzie zjadaj± najlepsze owoce kawy. Mi±¿sz owoców zostaje strawiony, a samo ziarno zostaje nadtrawione, trac±c tym sposobem gorycz. Po czym zostaje wydalone z organizmu cywety. I tutaj wkraczaj± pracownicy plantacji, którzy zbieraj± odchody zwierz±t. Nastêpnie zostaj± wybrane ziarna kawy gdzie po procesach czyszczenia oraz pra¿enia trafiaj± do… klientów. FOTO: Kawa Dalej nie smakuje ? Mo¿e bardziej tradycyjne potrawy ? Oto ser: Casu marzu Pod t± tajemnicz± nazw± kryje siê ser, który zyska³ miano najohydniejszego. Z reszt± nie ma siê czemu dziwiæ, je¶li zna siê proces jego produkcji. Ser pochodzi z Sardynii. Jest to owczy ser podpuszczkowy. Nie by³oby w tym nic dziwnego, gdyby nie to, co z serem robi siê dalej. Ser jest poddawany obróbce poprzez larwy muchówek, które pracuj± nad jego konsystencj± i delikatno¶ci±. Muchówki te nale¿± do rodziny sernic. W casu marzu znajdziemy larwy muchówki pospolitej (Piophila casei) osi±gaj±ce do 1cm d³ugo¶ci. Larwy s± dosyæ skoczne, bo potrafi± podskoczyæ nawet na wysoko¶æ 20 centymetrów. Zdaje siê, ¿e niektórym odebra³em ochotê na serek, jednak smakosze mówi±, ¿e casu marzu jest jednym z lepszych serów ze wzglêdu na jego delikatno¶æ. FOTO: Ser Ser w przybli¿eniu Smacznego i weso³ych ¶wi±t :D Zród³o-ya.rly.pl